TOP

CAS Supermercats Froiz i l’Ajuntament del Ferrol s'aprofiten de la desocupació



Tenim nou cas i aquesta vegada no és exactament un procés de selecció sinó un curs de formació que compta, a més, amb la col·laboració entre l'Ajuntament de Ferrol i la cadena de Supermercats Froiz. S'ofereix un curs d'Auxiliar de Comerç, suposadament per a obtenir feina de reposador/a en un supermercat. I diem suposadament, perquè segons s'indica, Froiz només incorpora a la seva plantilla a persones derivades i seleccionades per l'Ajuntament del Ferrol, només el 40% dels que completin el curs obtindrà un contracte. Segons ens expliquen, la majoria de participants d'aquestes "pràctiques no laborals" (així les anomenen) són dones a l’atur amb fills o divorciades.

El curs consta ni més ni menys que de "260 hores de formació eminentment pràctica a raó de cinc hores diàries de dilluns a dissabte i amb horaris flexibles adequats a les càrregues familiars dels participants". Sembla que els dilluns es fa la part teòrica i la resta de la setmana, per a desenvolupar la pràctica, l'alumnat es distribueix pels diferents supermercats de Froiz de la ciutat passant per les diferents seccions dels mateixos. El primer que ens preguntem és si per fer tasques de reposador/a són necessàries aquestes 260 hores de pràctiques, ja que en la majoria de llocs de treball d'aquest tipus el període de pràctica comença un cop estàs contractat/da. Casualment el curs es desenvolupa aquest estiu i fins el 25 d'agost, (just quan la majoria d'empleats solen demanar les vacances) a canvi d'una simbòlica i irrisòria paga de 14 € setmanals i la vaga promesa de poder ser contractats al final del curs . Sabent que només el 40% d'alumnes podran arribar a ser contractats quin sentit té formar més gent per a un lloc en el qual no treballaran? Quants diners es deu haver estalviat en personal el senyor Froiz? El més greu del cas és que sota la disfressa de germanetes de la caritat sigui el mateix ajuntament del Ferrol qui participa i promou aquest tipus de pràctiques abusives. Vergonyós. Hem arribat a un punt de perversió en què abusos intolerables són perpetrats amb normalitat i fins i tot intenten que siguin vistos com una cosa positiva.

Però sembla ser que no és la primera vegada que supermercats Froiz s'aprofita dels seus empleats. Tenim notícia d'un altre cas que va acabar als tribunals. Ángeles Fernández Tojo, gerent dels supermercats gallecs Froiz a la zona de Ferrol es va veure embolicada en un procés judicial després de negar-li la reducció de jornada a una subordinada. Curiosament va ser el germà d'Ángeles, Ignacio Fernández Toxo, qui des del sindicat CCOO va portar la defensa de la treballadora dels supermercats. Finalment Toxo va aconseguir que el Jutjat del Social de Ferrol li donés la raó i obligués a Froiz a pagar-li 600 euros pels danys morals i a readmetre-la en el seu antic lloc amb la reducció de jornada que demanava.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada